Monday, March 7, 2011

*cinta.nafsu.iman*

        definisi, menurut prof. dr. norsakinah (pakar psychology jiran2 sebaya).

*cinta : satu perasaan yg syiok!

*nafsu : emm. naturally ada dlm diri suma org. 
caution, beliau agak jahat!
*iman : dlm buku teks, maksud dia kepercayaan. 
benda ni suma org kena carik, sbb dia x muncul dgn sendirinya dlm diri kita ok.

         so, apa masalah aku dgn pakcik cinta, saudara nafsu, dan encik iman ni? 
ada banyak la! sila xyah pura2 nak cakap xda masalah pulak.

persamaan cinta & nafsu

dua2 ada kat aku kot. tapi, x penah mintak pn nak ada kan. mereka ialah tetamu yg x diundang ok.

perbezaan cinta & nafsu

kat dalam tv tu kata, cinta itu 1 anugerah. bagi aku, BETOL! sonok kot  bercintan cintun ni. tapi kalo time frust tu, menonggeng la jugak kan. huhu. nafsu tu pulak, macam jahat ja bunyiknya. kan ada kisah pasal  nafsu yg waktu dia mula2 nak dimasukkan dlm diri kita tu. sapa yg xtau pasal cita tu, sila tanya cikgu masing2. isk!

so, apa masalah aku ngan 2 benda neh? huh kan dah tanya tadik. aiyya!
         
masalahnya ialah, cemana nak bercinta tanpa diganggu oleh nafsu.

           seyes susah kot! sapa yg kata senang tu, memang aku respek la. dah la 'semakin hari semakin sayang'. kalo 'semakin hari semakin benci', boleh la jugak kan.
           
           fakta mengatakan

lelaki dikurniakan 9 akal, 1 nafsu. perempuan dikurniakan 9 nafsu, 1 akal.
        ~ namun, menurut kajian aku, 9 akal lelaki x mampu kalahkan 1 nafsu yg memang diketahui umum: nafsu kpd perempuan. perempuan pulak, nafsu kat macam2. makanan la, baju la. nafsu kat laki? emm konpem ada jugak kot. tapi ada ke prmpuan yg xda nafsu kat lelaki walopn seciput? 
hah jap nak pikir.

              fakta lagik :

lelaki & perempuan akan tertarik sesama sendiri. macam magnet la kot. 

              ni pn fakta jugak

lelaki & perempuan dijadikan secara berpasangan.

             oh ni pn fakta jugak, tapi ni sensored sket. sila positifkan minda anda ok!

              perempuan lebih berminat/suka/tertarik kepada sentuhan & belaian.
           lelaki berminat/suka/tertarik kepada seks. 
               * pengumuman! dua benda ni berbeza ok*

             justeru, dengan suma2 fakta yg ada ni, sila beri langkah2 penyelesaian yg berkesan.
                
               antara langkah2 yg aku mampu+sempat pikir:
               
               1. duduk+menetap dlm jarak yg jauh2. sorang kat london, sorang g kat uganda. 
~ tapi, nanti susah la nak jumpa!

               2. xyah kontek langsung.  
~ erk! cam musykil jek. konpem dok teringat jugak kt dia nanti kan. sehari x dengar khabar berita pn dah rindu. ngehngeh.

            3. pura2 x sedar yg diri tu tengah bercinta.  
~ hah cemana ntah ni?

               4. tingkatkan IMAN dlm diri masing2.  
~ yes! akhirnya jumpak jugak jawapan yg bernas. genius jugak aku ni kadang2 kan.

              tapi, ingat iman tu leh senang2 nak meningkat ke? ingat dia tu cam air laut ke, da pasang n surut. n ingat ada remote control ke nak tekan2 soh dia masuk level brapa pn. huh! 
TIDAK SAMA SEKALI.

               maka, cemana pulak nak tingkatkan iman?

                1. semayang kena jaga. 
                ~ tp kadang2 semayang pn liat. tambah2 subuh. sedor2 je, dunia dah cerah. dah tu, khuyuk x khusyuk tu belom cita g. x masok g cita semayang tu awal waktu ke, dah nak abeh waktu nanti baru tegedik-gedik nak semayang. hmm.

                 2. banyakkan baca Al-Quran.
                 ~ selalunya memang la baca lepas semayang maghrib. tapi, istiqamah ke?? kadang2 tu sampai x baca pn. bukan lupa nak baca, tapi saja2 je wat lupa. sebabnya, sebok nak ngadap laptop. fesbuk, youtube, blog, movie. hmm.

                3.banyakkan aktiviti2 majlis ilmu.
                ~ rajin ke?? hmm.. aduh!

                dah tu, cemana neh? sy dilema. >>

No comments: