Friday, April 15, 2011

*Hanya Kerana Sehelai Bulu Mata Kita Ke Syurga*

       Diceritakan di hari pembalasan kelak, ada seorang hamba Allah sedang di adili. Dia dituduh bersalah kerana mensia-siakan hidupnya di dunia untuk berbuat maksiat. Namun begitu dia berkeras membantah, “Tidak demi langit & bumi, sungguh tidak benar. Saya tak pernah melakukan perkara itu.”

       “Tetapi saksi-saksi mengatakan engkau betul-betul telah menjerumuskan dirimu sendiri ke dalam dosa “. Orang itu menoleh ke kiri dan ke kanan, lalu merenung segenap penjuru ruang yg ada. Kemudian dia pun menyanggah, “mana saksi-saksi yg engkau maksudkan? Disini tiada sesiapa melainkan aku dan suaramu sahaja.”

          Jawab malaikat, “Inilah saksi-saksimu. ….” Tiba-tiba mata berbicara, “Saya yg memandang,” Disusuli dengan telinga, “Saya yg mendengar perkara itu” Hidung pun tidak ketinggalan, “Saya yg mencium”.

          Bibir pun mengaku dengan biasa, “Saya yang merayu”. Lidah menambah dengan berani, “Saya yang menjilat dan menghisap”. Tangan tanpa malu meneruskan, “Saya yang meraba dan meramas”

         Kaki pula menyusul, “Saya yg berjalan dan berlari semasa itu”. “Nah kalau dibiarkan kesemua anggota tubuhmu akan memberikan kesaksian tentang perbuatan aibmu,” ujar malaikat. Org tersebut tidak dapat membuka sanggahnya lagi. Ia berputus asa dan amat berduka kerana
sebentar lagi ia akan dihumban ke dalam neraka jahanam..

           Padahal ia amat berharap agar segala perbuatan jahatnya dapat diselindungi. Tatkala dia sedang dilanda kesedihan, tiba-tiba terdengar satu suara yg amat lembut dari sehelai bulu mata berbunyi, ” Saya pun ingin mengangkat sumpah untuk menjadi saksi dalam perkara ini.” Malaikat menjawab dengan tenang, “Silakan wahai bulu mata”.

           “Terus terang sahaja, menjelang ajalnya pada satu malam yang hening, aku pernah dibasahi dengan juraian air mata penyesalan mengenangkan segala perbuatan keji yang telah dlakukan. Bukankah Rasulnya telah berjanji, apabila ada seorang hamba yang ingin bertaubat, walaupun sehelai bulu mata sahaja yg dibasahi dengan air mata, demikian itu diharamkan dirinya dari ancaman api neraka? Maka, saya sehelai bulu mata, berani tampil sbg saksi bahawa dia telah bertaubat sampai membasahi saya dengan air mata penyesalan.”

            Dengan kesaksian bulu mata itu, orang tersebut dibebaskan dari neraka dan segera dihantar ke syurga: “Lihatlah hamba Allah ini masuk syurga kerana pertolongan bulu mata..”

SubhanAllah!!! 

   ~ really meaningful.  :) 
      tq banyak2 to
      http://panduanislam.com
No comments: