Wednesday, April 6, 2011

*pemimpin ke cenggitu??*

        hadoih! pagi2 lagi saya dah membebel. tapi pagi tadi membebel dalam hati jela.x mampu nak luahkan kat mana2 tempat. emm cam nak nanges pn ada jugak, tp x cam xda motif pulak kan. tapi, saya agak geram ok!

        pemimpin. pemimpin. n nak ulang lagi sekali, pemimpin. apa beza antara pemimpin, dipimpin, kepimpinan, dan upin&ipin? tetiba pulak kan. haha. kalo tanya kat semua orang apa ciri2 yg patot ada pada seorang pemimpin, of coz la semua orang reti jawab kan. pemimpin mestilah seorang yg berkaliber, bertanggungjawab, berwawasan, adil, mempunyai sifat kepimpinan, n macam2 lagi la. kalo nak bagitau satu2, esok pn x abeh ni kan. senang cita, pemimpin ni mestilah mempunyai nilai2 yg baik. sepatotnya cenggitu la kan.
         
          tapi, ni bukan nak bagi ceramah or seminar pn sebenarnya. tapi, juz membebel psl benda yg jadi depan mata. kalo benda tu jadi belakang mata, memang x berhasrat nak membebel pn la . dah x nampak kan. ok, sila proceed. 

seorang pemimpin berperanan sebagai role-model

          perlu ke nak explain role-model tu apa? x payah kot kan. kalo x tau, sila rujuk kamus
masing2 ok. bagi saya la kan, seorang pemimpin memang harus menjadi role-model kpd anak buah. dah nama pn dia tu pemimpin kan. pemimpin tu ibarat ketua, so mesti la dia ada ramai anak buah. n mesti la anak buah dia tu jadikan si ketua tu sebagai teladan. dah tu, kalo ketua pn x reti2 nak tunjukkan teladan yg baik, cemana ntah dgn ank2 buah? adeh. 

          x tunjukkan teladan yg baik. xda la sy kata saudara dan saudari yg bergelar ketua tu wat keja part time mencuri or merompak ke kan. tapi, juz nak mintak beliau2 dan mereka2 yg bergelar pemimpin/ketua tu patuh pd peraturan yg dah pn ditetapkan, n bersifat x mementingkan diri sendiri, serta concern psl perasaan n pandangan ank2 buah pd mereka.
           
           1. patuh pd peraturan. kalo dah nama pn ketua, x kan la beliau2 tu x tau apa peraturan yg dah ditetapkan. seronok ke, kalo ank2 buah je bersusah payah ikut peraturan, tapi beliau2 tu pulak dgn sesuka hatinya langsung x ikut peraturan? syiok ke?? 

          2. bersifat x mementingkan diri sendiri. sama jugak la dgn explanation tadi. haih penat pulak saya membebel. patot ke pemimpin ada sifat pentingkan diri sendiri, n langsung x pikir pasal perasaan org lain especially ank buah? of coz la tidak kan! kalo beliau2 nak idop dgn senang lenang, of coz la ank2 buah pn nk jugak cenggitu. adil ke kalo ank2 buah je yg tepaksa besusah payah, tapi beliau2 ni bersenang-lenang je. erk sy bukan membebel pasal kerja2 yg patot dilakukan ok. tp ni pasal peraturan/benda/perkara yg pemimpin n ank2 buah sama2 patot wat or patuh, xda terkecuali sesiapa pn. kalo ank buah boleh wat, x kan la pemimpin liat sangat nak wat kan. sila jgn gunakan alasan anda seorang pemimpin utk tidak patuh pd peraturan yg ditetapkan ok.

            3. concern psl perasaan n pandangan ank2 buah pd mereka. kalo dah beliau2 tu tunjukkan sifat2 n contoh2 yg x baik, justeru x kan la ank2 buah ni x da perasaan x best langsung kan dgn segala benda yg terjadi. ingat syiok ke tengok beliau2 suma ni bersifat sedemikian? haiyyak! 

          maka, sila, sila, dan sila la concern wahai beliau2. x kan la anda ni x da rasa malu or insaf langsung dgn segala attitude anda yg begini. anda patot rasa megah+bangga ke dgn segala pangkat n jawatan yg anda dapat, kalo beginilah perangai yg anda persembahkan kpd ank2 buah. at least, sila la pikirkan perasaan ank2 buah yg tiap2 hari melihat contoh teladan yg anda berikan kpd mereka. dah la anda berjaya melahirkan rasa tidak puas hati pd ank2 buah, anda boleh pulak tunjuk muka x bersalah. haduih. sy sgt kecewa dgn sikap anda. harap maklum. sebelom sy menutup tirai, sy nak tegaskan 1 benda yg saya rasa patot ditegaskan. moga2 menjadi ingatan utk diri saya jugak. :)
 jawatan = amanah + tanggungjawab 


kihkihkih

      

No comments: