Sunday, October 30, 2011

*pesan memesan*

[Pesanan : kepada pasangan yg hangat menyulam cinta & kasih sayang, jagalah batas anda! Ingat larangan Allah…cinta itu indah krn Allah yg menciptakannya tapi jangan sampai cinta utk Allah itu dinodai oleh cinta manusia.. menjadi kebiasaan, dalam berkasih ada kesalahan y akan dilakukan..seringlah muhasabah diri & beranikan diri untuk mula buat perubahan.. beranikan diri menegur pasangan sebelum Allah menegur dengan pembalasan & azab.. wallahu’alam~]


terima kasih manyak2 untuk pesanan yg bermakna. 
klik link utk baca kisah sizuka dan nobita melawat i-city ~
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=298075020221976&set=a.299665820062896.87024.297576990271779&type=1&ref=nf

sekian.



*kisah mamat yang terlalu comel sampai rasa nak lempang *


Ini cerita aku.. Aku (bukan nama sebenar) baru je kawin, ngan pilihan mak aku. Aku tak penah kenal pon dia (bukan nama sebenar gak). Tapi mak punye pasal kan, aku terpaksa follow je la. Arghh, nyesal giler kawin..

Kalau dulu masa belom kawin, ikut suka aku je nak tido kol brape, nak bangun kol brape. Pastu kadang2 sampai tengah hari tido, sampai terlepas kuliah.. haha. Tade orang marah pon. Lecturer pon tak marah.

Tapi skarang, nak tido lewat sikit je ade orang sound. “Jom la bang tido…”. Pastu kalau tak bangun Subuh memang kena cubit peha la aku ni.

Kesian kena buli..

Kalau dulu masa belom kawin, ikut suka aku je nak makan kol brape, nak makan ape. Boleh makan best2, sebab beli kat kedai.. Tapi skarang, huhu..

Macam budak kecik je, kena ikut jadual makan! Dah la kadang2 dia masak masin la, pahit la.. Pastu kadang2 dia bagi aku makan sayor je bebanyak.

Tak makan kang kecik hati lak, pastu tulis kat status facebook dia.

Arghh,nyesal giler kawin..

Kalau dulu masa belom kawin, ikut suka aku je nak shopping bile, kat mane, nak beli ape.. Kira berbelanja tanpa waswas la. Tu yang shopping kejap je melayang 2 3 ratos skelip mata. Hohoho.. Tapi skarang, nak pegi shopping je, dia dah siap2 ngan list barang nak beli. Tade dalam list, tak leh amik!! Dah la berejam-jam pusing.. Leceh tol la orang pompuan nih. Muka dia takyah citer la, memang ceria je kalau masok shopping mall. Aku je yang muka tensen. Arghh, nyesal giler kawin…

Kalau dulu masa belom kawin, rambut aku ni macam2 pesen la bleh buat.. Ala Korea bleh, ala Carles Puyol (Kapten Barcelona) pon bleh buat, tade orang sound. Tapi skarang, panjang sket je kene sound.. panjang sket je kene sound.. Dia kata x hensem la, x kemas la.. Tak potong kang dia tanak ironkan baju aku lak. Haisshh.

Ade satu hari tu, masa makan kat JUSCO, ade la sorang awek comel melintas depan kitorang. Aku pon terpandang awek tu tanpa niat (ikutkan tak berdosa la kan?..) ADEH!! Terus kena cubit peha aku dari bawah meja. Cemburu buta lak bini aku (mentang-mentang la aku hensem..). Ape lagi, menjerit la aku kat situ.

Maunye tak kuat, satu foodcourt tengok kitorang, termasuk awek tadi..

Arghh first time kot rasa malu giler camtu. Rasanye muka aku lagi merah dari sos cili atas meja. Sakit wooo bini aku cubit. Huhu.. Kesian la kat bakal anak-anak kami nanti. Haha..

Tapi yang bestnya, skarang aku dah xyah basuh baju, iron baju sendiri..

Sume dah ready made. Hehe. Bab-bab iron baju ni memang aku x berapa sket.

Kalau dulu masa belom kawin, skali iron baju, sebulan aku pakai. Haha.

Malas basuh sebab tanak iron lagi! (Oppss kantoi..). Pastu baju2 bergelimpangan atas katil. Aku memang suka tido atas kain baju ni (padahal malas kemas). Skarang… hehehe.

Lagi yang best, time aku demam ke, x sihat ke, rasa diri ni cam dihargai je.. Yela, kira ade orang take care la. Totalcare!! Hehehe.. Kalau masa belom kawin dulu pepandai la bawak diri kalau demam. Huhu, sadis3..

Pastu kan, skarang kehidupan aku kira tersusun la.. Maklum la dah ade ‘PA’.. Kalau banding ngan dulu, hmm.. x produktif sangat la kehidupan aku.

Sekali-sekali dia kejut aku bangun solat malam, kadang-kadang dia tegur kalau aku lama tak baca Quran.. Hmm sejuk hatiku. Maklum le kita ni bukan malaikat, iman turun naik. Jadi kena ade yang tolong ingatkan. Ini la pentingnya cari isteri yang solehah!

“Buat isteriku yang comel dan tercinta
Terima kasih kerana marah kalau abang tido lambat
Boleh la abang bangun awal-awal pagi
Then kita solat Subuh sama-sama..
Tapi kalu abang tak bangun gak,
ayang cubit je pehe abang
abang xkan murka..
Lagi abang sayang ade la..

Buat isteriku yang comel dan tercinta
Terima kasih kerana jaga makan minum abang
Tengok skarang abang da nak gemok da
Takde la kurus je macam mula2 kawin dulu..
Ke memang nak abang jadi gemuk ni?
Ayang takut orang lain berkenan kat abang ek?
Jangan bimbang atau ragu okeh,
Cintaku hanya eksklusif untukmu sayang..

Buat isteriku yang comel dan tercinta
Terima kasih kerana tolong iron baju abang
Sebab abang memang allergic sket bab iron2 baju
Jangan risau la nanti abang potong rambut..
Skarang abang dah tak selekeh macam dulu
Rambut da kemas, baju da kemas, senyum memanjang
Hidup terurus, amal pon terjaga, badan pon berisi juge”

Argghh, nyesal giler kawin LAMBAT!!!


*ARGHH! comel gila la mamat nih. sweet amat. tampor mau??
moral of da story, sila la kawen awal untuk kehidupan yang lebih cemerlang dan terbilang. especially lelaki la kan. kan selalunya lelaki ni kehidupan macam x terurus plus macam x cukup kasih sayang pun ada jugak. so guys, apa lagi mau tunggu. p kawen cepat!


ops, cerita mamat comel ni di'copy' dengan jayanya dari 



adios amigos.






jom KAWEN !



Saturday, October 29, 2011

*nak balik umah! weeee ~ *

ouch! minggu yang menyesakkan minda muncul lagi. dengan test bersepah2, assignment yg tunggu last minute nak submit baru nak buat, kerja2 rutin sampingan, plus nak kena praktis kawad utk tauliah pulak. wahaha! meriahnya idop kan. oh ya, semalam baru buat senarai2 benda2 yg perlu dibuat dlm minggu ni. agak banyak. tapi, yg seronoknya tu sebab bila dah siap suma benda, dah boleh balik umah. lalala ~


oh rindu bangat kat suma orang. tapi kali ni paling rindu kat cing2. grrr x sabarnya nak jumpa beliau. 1st time tau rindu kat kucing, sebelom2 ni x penahnya pn nak merindu kat mereka2 yg berkeliaran kat umah tu. nampak sangat aku dah jadik semakin penyayang. PANGG. 


cing2 saya amat gemar mempamerkan aksi2 menggoda ketika tidur, hrp maklom.

n ofkos la rindu kat mak. oh mak! mish u ketat2. nanti nak kena tolong mak masak. kan dah nak raya. tolong kemas2 umah. tolong tengok mak cangkul rumput, tolong tengok mak siram pokok bunga. awat yg aku malas sangat ntah nak bermesra dengan alam sekitar nih? musykil sungguh la kan. kalo kat dalam umah tu, boleh pulak buat rajin kemas segala benda. haish. 


mak tengah try test guna hf adik. nak amek gambaq.

n next, rindu kat adik yg selalu bajet hensem. xd la rindu sangat pn sebenarnya. tapi , memandangkan beliau baru ditimpa kecelakaan jalan raya, harus lah jugak concern pasal beliau. hah baru lepas eksiden tau budak tu. naseb baek dia x injured. tapi, sang lagenda tu tersadai la jugak kat workshop. haish macam2. 


beliau memang selalu bajet macam pelancong korea . aku pn dah malas nak komen. 

ayah! rindu la jugak kan walopn nanti kat umah, xda la aku nak bersembang sakan pn dengan beliau. ayah mesti rindu aku kan? kan ayah kan? tetiba terasa cam nak tanya ayah, rindu aku ke x. tapi, takot pulak tetiba nanti ayah pengsan. gila buang tebiat dah anak dara aku sorang nih. 


ayah memang selalu jadi individu yg paling bersemangat kalo bab2 amek gambaq nih. penoh aksi, mutu, dan keunggulan.

n last but not least. oh rindu jugak sama incek amir hamzah. rindu rindu rindu. cam mengada je pulak kan? hah hari tu baru buat drama korea lagi dengan beliau. 1st time aku sound dia sungguh2. geram gila. selalu kalo marah, aku diam je, nangis sorang2. tapi hari tu, mau bernanah telinga dia kena sound. naseb baek la beliau amat bersabar sewaktu kejadian. kalo laki laen ni, maunya aku yg kena sound balik. yela, main sound sesuka hati tanpa sebab munasabah. sapa la yg x panas kan. awak, awak buat saya bertambah sayang pada awak tau. PANGG lagik! oh sebelom aku lupa, hari tu beliau ada kata nak bawak aku melawat umah beliau time raya haji ni. bawak berkenalan dengan mak beliau. hah takot x? dah la muka pn burn x hilang2 lagi. hadoii kang kalo markah kena tolak, kan naya. sapa2 yg ada tips untuk pikat hati bakal mak mertua tu, sila la kongsi ye. kihkih. 

makan makan. mahal nak mampos yong tau fu kat r&r bagan nih. sepinggan tu sampai dua puloh hinggit. dah la x sedap mana pn. hish! naseb baek bukan guna duit aku. wahaha.


x sabarnya nak balik umah! tiket bas dah beli tau. baseb baek dapat jugak tiket bas 4 hari bulan tu. patotnya tiket dah abeh langsung, tapi naseb baek ada kan. memang rezeki aku nak balik la gamaknya ni. anda2 sekalian, sila tunggu saya okes! 


adios. 

Friday, October 14, 2011

*baik-baik sahaja cita-citaku*



saya baik. saya seorang gadis yg baik. kadang2 saya rasa sayalah yg terbaik. ohho! sumpah xda kena mengena dgn tajuk post. ok stop.


aku baik-baik sahaja. tu jawapan bagi soalan yg berbunyik "ko ok ke?".ada faham? tapi memang betul pn la. aku ok je. hari tu ada la jugak aku biol sikit. sikit jela ok. bukan putus cinta pn. saja je aku wat terok.


ada jugak individu2 yg concern, yg prihatin. yg tanya keadaan aku. yg bagi kata2 peransang. yg bagi coklat. terima kaseh ye anda2 semua! tapi aku rasa cam diri aku pelik pulak. tetiba je kan. *kadang2 x paham dgn diri sendiri.


okes! nak membebel pasal benda lain. aku diserang penyakit dilema. dilema wanita. terpikir kerjaya masa depan. oh adui.


tiba2 terasa nak jadi lecturer.


jadi lecturer best ke? hem nampak mcm ok jugak. masuk keja kul 8 pagi, petang dah boleh balik. kadang2 jela kot kan kena kaco waktu malam, tu pn kalo ada kelas ganti. gaji, boleh tahan jugak. ok la bagi aku yg x da cita2 nak jadi hartawan ni. janji cukup segala keperluan, dah memadai. *aku memang x bercita2 tinggi. aku pelik ke? adoyai!


oh bdw, waktu kecik2 dulu, memang aku pasang cita2 nak jadi lecturer pn. sumpah x tipu. asal mak tanya je cita2 aku, dgn konfiden je aku jawab nak jadi pensyarah. hem maybe masa tu mak teros doakan aku jadi pensyarah kot kan. sebab tu skang ni aku hati aku tetiba tergerak nak jadi lecturer pulak. dulu bersungguh2 kata xnak jadi cikgu. memang mati2 la xnak jadi cikgu. alih2 skang, nak jadi ala2 cikgu jugak. eh cikgu dgn pensyarah tu lebih kurang sama ke?


cikgu, hemm. cikgu oh cikgu. hemm lagi. ramai orang kata, perempuan ni sesuai jadik cikgu.
memang betol pn. keja waktu siang je. malam2 dah boleh spend time dgn famili. cuti pn banyak. asal sekolah cuti je, cikgu2 pn dah boleh bersuka ria. siap boleh holiday n shopping sana sini. gaji pn ok jugak kan. hem best lah. tapi, cam leceh je pulak dgn budak2. *eh aku bukan x suka budak2 ok. tapi, bila mengenangkan waktu malam dah boleh ada kat umah, cam best pulak. aku kan nak jadi isteri n ibu mithali. wahaha!


dan seyesly aku agak jeles dgn kawan aku sorang nih. dia masuk maktab perguruan, nak jadi cekgu la katakan. cekgu english. yg menjeleskan aku tu, sebab dia n bdk2 course dia suma dihantar studi kat uk. sapa x jeles?! united kingdom tu. bukannya ulu kelang. masa ni lah aku mula nak flashback ke masa lampau. kalo la aku amek tesil dulu, kan aku dah kat uk skang. ok sila stop. dah xda guna pn menyesal skang. dulu aku jugak yg kata xmau jadi cikgu kan. lalalala ~


aku sebagai cekgu berkaliber.


eh tapi kan, teringin jugak nak keja dlm office. ada bilik sendiri. kalo xdapat bilik sendiri pn, ada meja sendiri pn jadi la. *kan aku dah cakap, aku x bercita2 tinggi. haish! tapi betol lah. nak keja kat office. nak nak nak. dulu waktu kecik2 kan, aku selalu main pejabat2 dengan adik. amek pencil box yg besi tu jadik komputer, pastu pura2 la tekan2 keyboard. hah kan dah jadik komputer!
tapi ada jugak kadang2 tu main cikgu2. eh konpem2 lah aku yg jadik cikgu. aku yg buat soalan matematik utk adik aku tau. kakak mithali kan saye ni? *blink blink kenyit mata. tapi, xdanya pulak dah besar2 ni dia terer matematik. haish.


ok berbalik kpd keja ofice. nak nak nak. tapi nak yg masuk office waktu pagi n keluar office bila dah petang. boleh x? yela. aku kan nak jadi isteri n ibu mithali. wahaha lagi!


nanti balik umah nak kena kemas umah lagi, nak basuh baju lagi, nak sidai baju lagi,nak lipat baju lagi, nak iron baju lagi, nak masak nasik lagi. *masak nasik jela. lauk boleh beli luar. nak ajar anak baca ABC, 123, n alif ba ta lagi. tu x masuk nak ajar dia baca doa makan n baca buku cerita lagi. hah nak manja2 dengan laki lagi. aiyak! nak dodoi laki tido lagi. *yg si anak reti tido sendiri. sebab tu xyah dodoi. si bapak ni pulak yg x reti2 nak berdikari kan. sekeh mau? oh lupa pulak. nak tanya laki ada x dia usha pompuan lain kat luar. tu soalan wajib ok.


huh banyaknya keja aku. tu baru sikit tau. x masuk lagi etika n tanggungjawab sebagai anak n menantu mithali. kita harus bijak menambat hati mak mentua ye rakan2 sekalian. caranya: selalu kol tanya khabar, masak sedap2 bagi mak mentua rasa. *erk. x pasti la petua tu berkesan ke x sebenarnya. aku hentam je. oh mak mentuaku, sila lah sayang padaku! *kenyit2 mata buat muka comel.


aku sebagai isteri n ibu mithali.


ok stop merepek. berbalik kpd keja office. kalo keja government, boleh la kan aku nak tibai balik umah petang2. kalo keja private sector, ada peluang jugak ke?? silap2 hari bulan, aku kena stay up kat office sampai tengah malam. aceceh. bajet macam aku ni manager la kan. perlu kerja bertungkus lumus demi masa depan company. setakat nak jadi executive tu, apa lah sangat kan. *bukti aku x bercita2 tinggi. sekali lagi.  


aku sebagai executive. 


so how?! eh tetiba teringat kat madam mahanum, lecturer law aku. hari tu kat kelas dia ada cakap pasal isteri berkerjaya nih. suami kena terima kalo isteri balik umah lambat. sebab suami harus terima hakikat yg perempuan skang dah jadi penyumbang utama ekonomi rumah tangga. n kalo suami mampu, suami patut sediakan  pembantu utk wat keja2 kat umah. lebih kurang cenggitu la maksud beliau.


tapi masalahnya, aku xnak maid ok. umah aku, aku nak handle sendiri. *aish bunyi macam angkuh semacam pulak. xda la, maid ni kadang2 pn masalah jugak tau. dah la nak kena bayar gaji, kang buatnya dia menggoda laki aku tanpa sedar. hah x ke padan muka aku sendiri. kan kan kan? ala lagipn mak aku rilek je buat suma keja2 kat umah tu. tapi, xda la rilek sangat pn kan. memang nampak la jugak kepenatan tahap maksimum tu. eh xpe2. aku yakin aku mampu. kalo x mampu, emm terpaksa la kot kan amek maid. tapi, ish aku mampu kot. go go chaiyok! *bagi semangat kat diri sendiri. 


hah penat membebel. conclusion, still belom dijumpai. nanti kalo dah jumpa, boleh membebel lagik. 


sekian, adios. 


    
 
agak2 aku yg mana?? -.-



Wednesday, October 5, 2011

*aku dan kamu*


Wahai Tuhan, mengapa wanita sering menangis?


Jawabnya: Kerana wanita itu unik. 
Aku ciptakannya sebagai makhluk istimewa, 
Ku kuatkan bahunya untuk menjaga anak-anaknya. 
Ku lembutkan hatinya untuk memberi rasa aman, 
Ku kuatkan rahimnya untuk menyimpan benih manusia, 
Ku teguhkan peribadinya untuk terus berjuang pada saat yang lain menyerah, 
Ku berikannya naluri untuk mencintai anak-anak dalam apa jua keadaan sekalipun. 
Ku kuatkan batinnya untuk tetap menyayangi walau dikhianati oleh teman, 
Walau disakiti oleh “orang” yang dia sayangi.. 
Wanita makhluk kuat, 
Tetapi jika satu saat dia menangis itu kerana Ku berikannya air mata untuk membasuh luka batin dan memberi kekuatan baru.



hari ini sudah ok. 
x menangis. 
x sedih.
tapi kalu ingat2 lagi, boleh nangis jugak.
baik x payah ingat.


ya, masih tetap sayang.
sebab Allah kuatkan hati.
mungkin ada hikmah di sebalik kekuatan hati yg Allah bagi. 
Allah Maha Mengetahui.


kamu, aku tak pernah menipu.
aku tak berdendam. 
tak membenci. 
sumpah! aku x tipu.
tapi, ada sedikit terluka.
mungkin bukan sedikit.
mungkin banyak.
tapi yang pasti, aku terluka.
x apa, aku terima.
sebab aku sayang kamu.
mungkin ada hikmahnya.


bila aku cakap sayang,
maknanya aku sayang.
jangan tanya kenapa.
kerana aku juga tidak pernah tahu.
tapi yang pasti,
aku tetap sayang.
masih sayang. 


perkara dulu, 
mungkin aku boleh terima. 
tapi aku tak mungkin lupa.
x apa, aku akan cuba untuk lupa.
sebab aku mahu kamu. 


untuk terima kamu,
aku sedia.
dari dulu, hati ini masih milik kamu.
segala kebaikan dan keburukan, 
aku terima.


kenapa banyak kali persoalkan jurang?
kenapa banyak kali ungkapkan kamu tidak layak utk aku?


perempuan yg baik baik utk lelaki yg baik. 


kamu sering katakan itu. 
aku x ada jawapan. 
yang aku tau, aku sayang kamu. 


ikut hati, mati.


tapi, hati aku, aku tahu. 
hati aku, ada kamu. 
sayang aku, pada kamu. 
rindu aku, untuk kamu. 


kamu. 
ayuh mulakan langkah baru.
berbekalkan sayang kita yg dulu. 
aku perlu kamu. 
aku harap kamu juga begitu. 




kamu. pelengkap aku.

Sunday, October 2, 2011

*sekali lagi*

rasa macam nak pecah dada. 
sakit amat! 
benda tu berulang lagi. 
tapi kali ni lagi berat. 
amat berat.
dulu, rasa terok sungguh. 
skang lagi terok. 
tapi aku x nangis macam dulu. 
nangis jugak. 
tapi sikit2. 
sebab aku tahan. 
kalo x tahan, memang mata sembap macam dulu. 
menangis semalaman. 

ya, aku bodoh. 
bila sampai benda2 yang berkaitan dgn hati, memang aku bodoh. 
bangang, bengap, semua tu aku. 
aku mengaku. 
tapi, aku x mampu buat apa2 kecuali buat benda bodoh. 
kalo benda ni jadi dekat orang lain, konpem2 jugak aku kata dia BODOH!

aku sayang dia. 
sayang amat. 
sayang sangat. 
xtau macam mana nak hidop tanpa dia. 
rasa kehilangan, sepi, kosong. 
sungguh, aku x tipu. 
sebab aku pernah merasa. 
hari2 terasa perit. 
walaopun aku mampu senyum n bergelak ketawa depan orang lain, 
tapi bila sampai waktu aku sorang2, aku menangis.
sakit. amat sakit. 

semalam, aku menangis lagi. 
hari ini pn, aku menangis lagi waktu menyanyi lagu 'warisan'. 
memang xda kena mengena sikit pn, tapi x taulah.
tiba2 rasa sebak bila sampai kat part lirik ni. 
mata berkaca2. 
cepat2 aku tahan. 
takut nanti kawan2 semua nampak. 
hati sayu. 
makin lama makin sayu.

Andai ku terbuang tak diterima
Andai aku disingkirkan
Ke mana harusku bawakan
Ke mana harusku semaikan cinta ini.


Aku bukanlah seorang perwira
Gagah menghunus senjata
Namun hati rela berjuang 

Walau dengan cara sendiri
Demi cinta ini.

tersentap!
sebak sungguh. 
teringat dia. 
teringat hal yang dah jadi.
rasa bodoh lagi. 
kenapa aku yang kena rasa semua ni? 
kenapa dalam banyak2 lelaki yang ada, hati aku tetap ada dia?

sungguh, aku dilema. 
antara sayang dan kesalahan masa lampau. 
ya, semua orang ada kisah lampau masing2. 
semua orang mungkin ada kisah hitam masing2.
tapi, tu semua kisah lampau. 

persoalan sekarang, patut ke aku amek kisah pasal masa lampau, 
sedangkan aku nak hidup dgn dia untuk masa sekarang n masa depan.

beratnya dugaan hati yang Allah bagi. 
sungguh, amat berat. 

Ya Allah, 
Kalau dia ditakdirkan untukku, 
Kau kurniakanlah aku sesabaran.
Kalau dia bukan untukku,
Kau berilah aku ketabahan.
Kau yg semaikan semua rasa kasih dan sayang, 
hanya Kau lah jua yang mampu membuang segalanya kembali.