Monday, November 28, 2011

*1433 Hijrah. selamat tahun baru*

hai. salam maal hijrah. salam tahun baru.


apa ntah ucapan nak bagi sempena tahun baru ni. emm saya tujukan ucapan salam maal hijrah kepada ibu bapa serta keluarga yang tercinta yang kini berada di pulau pinang. tidak lupa kepada rakan2 sahabat handai yang berada di seluruh pelosok dunia. tidak ketinggalan juga kepada boifren tersayang serta keluarga bakal mentua yang juga kini berada di pulau pinang. PANGG! hoyeh.


tahun baru muncul lagi. terima kasih Ya Allah kerana masih panjangkan umur hamba-Mu. walaupun selalu lalai dalam tugas sebagai hamba, tapi Dia tetap panjangkan usia. ya, dipanjangkan usia supaya hamba yang lalai ini berpeluang bertaubat sebelum kembali kepada-Nya.


tahun baru, tapi aku teringat pasal mati. orang yang paling bijak ialah orang yang takut pada mati. ya, aku takut. sangat takut. baru-baru ni pn, pernah bermimpi pasal mati. bukan bermimpi dah mati, tapi bermimpi tengah menunggu saat2 terakhir untuk mati. demi Allah, sangat takut. tambah2 lagi, bila terbaca kat mana2 page pasal mati di usia muda ni. lagi bertambah takut. umur 21 tahun, manusia mana je yang boleh expect dia akan mati esok lusa. memang tak lah. majoriti manusia pada umur 21 tahun ni akan mula merancang masa depan. pasal kerjaya, pasangan hidup, n so on lah pasal masa depan yang gilang gemilang. ofkos lah aku pn termasuk dalam golongan majoriti tu kan. perancangan masa depan meriah kemain. siap dah buat timeline dalam otak, umur berapa nak stat keja, umur berapa nak bertunang, umur berapa nak kawen, umur berapa nak ada 1st baby, 2nd baby, n macam2 lah. tapi umur berapa nak mati, xda pulak dalam timeline. aduhai.


ntah2 aku mati minggu depan. eh xkan kot. 10 tahun lagi? hmm xlah. rasanya aku akan mati bila dah tua nanti kot. masa tu, memang dah cukup amal ibadat buat bekalan. masa tu, memang dah siap tunaikan haji n umrah. masa tu, memang tunggu masa nak mati je sebab memang dah prepare plus xda pape nak dibuat lagi dah pn kat dunia ni. untungla kalo memang konpem2 macam tu kan. sempat la aku nak kutip pahala jadi anak yang reti balas budi mak ayah, pahala jadi isteri solehah, pahala jadi ibu mithali, n pahala jadi hamba Allah yang betol-betol mukmin. TAPI tu kalo aku mati waktu dah tua nanti. ni buatnya aku mati tahun depan, x ke naya. mana nak korek suma pahala2 tu? balas budi mak ayah pn x sempat lagi sebab memang x sempat lagi pn nak keja, ni kan pulak nak dapat pahala isteri mithali n lain2 tu. gigit jari la weh. dosa pn dah la berlambak. tu x amek kira lagi dosa terakru n dosa terdahulu. agak2 berapa kontena nak angkut dosa, n berapa kontena pulak nak angkut pahala ni kan. kalo kontena angkut pahala lagi banyak, Alhamdulillah. tapi tu pn still x menjamin apa2 lagi di akhirat sana.



oh bercakap pasal mati ni, teringat kat arwah tok. tok yang jaga kami adik beradik dari kecik sampai dah jadi remaja. tok yang selalu berleter, tok yang kadang2 aku rasa macam annoying, tapi tok yang aku tetap sayang. demi Allah, aku sayang tok. walaupun masa tok masih ada, aku abaikan. walaupun masa tok masih ada, aku jarang cari peluang untuk bersama dengan dia. walaupun masa tok masih ada, aku kadang2 buat macam tok x ada. dan bila tok dah betol2 x ada, sumpah aku terkilan. sangat-sangat terkilan. even nak jumpa tok waktu hari2 terakhir dia pn x sempat, ni kan pulak nak mintak ampun dari hujung rambut sampai hujung kaki. hm kenapa agaknya aku dulu macam tu? ya, sebab masa tu aku expect tok akan ada bersama2 aku sampai aku dah betol2 besar. sebab masa tu aku bajet aku sempat ubah perangai n dapat luangkan masa bersama tok nanti. tengok2 apa yang aku dapat? penyesalan yang x sudah. aduh. Al-Fatihah untuk arwah tok. 


pengajaran untuk hidop:
1. hargai insan2 yang ada bersama kita sekarang. tambah2 mak ayah n famili. bila insan2 tu dah xada, nak cari sampai kat lubang cacing pn memang konpem dah x kan jumpa. 


2. gunakan masa yang ada untuk memperbaiki diri. even jarang dapat peluang untuk tambahkan pahala, gunalah kesempatan yang ada untuk kurangkan dosa.

3. ingat2lah pada mati. otomatik kita akan ingat pada Allah, n akan ingat siapa sebenarnya kita.


~ tadi tetiba sebak di pagi hari time bagi ucapan maal hijrah kat pakcik sorang tu. apa halnya ntah nak sebak2. suma benda pon nak sebak. x paham betoi.


kesian kat mak kucing kat luar bilik ni. dah la perut tengah besar, tunggu masa nak beranak je. dah la laki xda nak temankan. ish. mintak2 mak kucing n baby2 kucing nanti suma selamat. amin.


eh bola malam ni, malaysia kalah ek? waduh2. 


hidup seperti bola. ada masa kita di atas. ada masa kita di bawah.



Tuesday, November 22, 2011

*bukan cemburu buta*

hai semula.


best x rasanya bila bf kita x bagi kita kawan langsung dgn lelaki laen? even nak lepak2 makan biskut kering cicah milo sekali pn x boleh. of kos lah x best kan. hmm lagi satu, best x kalo bf kita xda perasaan langsung bila kita kuar dgn lelaki laen? eh best ke? hm x best jugak tau x. nampak macam x kesah langsung je kan. so bila x kesah, maknanya x sayang. bila x sayang, maknanya x cinta. n bila x cinta, maknanya x rindu. ok sudah. 


so jeles itu penting ok. penting untuk kenal pasti sama ada kita sayang dia atau x. dah kalo jeles tu, maknanya sayang la. tapi sayang x bermakna perlu mengongkong tau wahai sayang-sayang sekalian. ye, kita memang xda hak pn lagi nak melarang dia buat tu, buat ni. tapi, be aware lah. xkan sampai dia nak kuar candle light dinner plus nak tengok wayang midnight berdua-duaan pn still nak pejam mata lagi. kemonlah, jangan jadi bendul sangat ok. 


cemburu. jangan pulak dilanda penyakit cemburu buta. baru tengok pakwe sembang semenet dengan perempuan lain, dah mula nak meroyan. padahal beliau sembang dengan makcik jual pisang goreng kat tepi jalan tu je pn. kalo dah selalu sangat cemburu buta tu, lempang je laju-laju okeh. err tapi macam selalu je berlaku cemburu buta tu kan. well, cemburu tandanya sayang. sayang tandanya cinta. cinta tandanya layan lagu spring tiap2 malam sebelom tido. ala yang lagu 'pesanan untuk kekasih' tu. lalala ~ 


eh dear, suka tau x bila awak cakap yang awak jeles. 
kihkih. :)


last but not least, tahniah Malaysia! 
bangga sampai hidong kembang kempis. 


tengah blushing ni tau tak.




Wednesday, November 16, 2011

*kadang-kala kosong*

assalamualaikum.


pagi tadi cerah. secerah cerah alam. petang hujan pula. tapi alam tidak gelap. malam akan bertambah gelap. terima kasih Ya Allah sebab bagi manusia ini hidup di muka bumi-Mu. selemah lemah manusia. sehina-hina manusia. ya, itu saya. 


intro yg menyentuh hati. hari ini macam ada beberapa perkara yg bermain2 di minda. di fikiran. di otak. tidak dapat dikenal pasti permainan apa. mungkin main masak-masak. mungkin main kejar-kejar. entahlah. 


pagi tadi lihat ramai individu yg bersemangat pakai uniform biru. lebih ramai dari minggu2 sebelumnnya. Alhamdulillah. kesedaran sivik makin berganda. tapi bukan bagi saya. harap maaf. saya lebih selesa untuk tidak menyahut kesedaran sivik tersebut. biarlah saya ikhlas dalam membuat sesuatu, bukan kerana takut pada arahan semata-mata. ya, saya mengaku. saya insan yg secara normanya akan mengikut arahan. tapi perlu ada relevannya jika saya perlu melakukan sesuatu di luar kehendak saya. harap maaf sekali lagi.


lihat kerepek ubi yg dibungkus kecil di luar kelas, di fakulti. dalam masa yang sama teringatkan hati yang sekali sekala terdetik untuk menyambung master dalam bidang perniagaan. ya, master in business administration (MBA). entahlah. baru mula untuk berfikir. belum berfikir secara serius. saya tidak nampak diri sebagai usahawan berjaya, tapi ada bayang-bayang sebagai salah seorang yang mencari rezeki dalam bidang perniagaan. mungkin bekerja di sebuah syarikat.


petang, saya keluarkan sejumlah kecil duit dari atm berhampiran. masih ada rezeki, Alhamdulillah. tapi semakin berkurangan. timbul kegusaran di hati. terus laju membuat kira-kira. harap rezeki Allah masih ada. terus juga menghantar sms kepada si dia, menyatakan kegusaran yang melanda. Alhamdulillah, dia ada cara. masih ada cara. semoga dipermudahkan segalanya. jauh di sudut hati kecil, saya rindu dia.     


tiba-tiba jua terdetik sesuatu, saya mahu menjadi penulis novel. InsyaAllah. suatu hari nanti. kalau Allah kurniakan ilham dan keupayaan. apa salahnya mencuba. minat yang sudah terpendam lama. pernah jua mencuba, suatu ketika dahulu. tapi gagal, karya hilang sebelum tiba pengakhiran cerita. x apa. nanti boleh cuba lagi. 


sedang meng'upload' gambar bersama rakan-rakan ke ruang facebook. ya, kawan-kawan saya. terima kasih Allah kerana pinjamkan peneman untuk saya. teman untuk bersuka ria. tapi, masih gemar berduka sendirian. x apa. saya baik-baik sahaja. 


lihat jam. sekali lagi saya lewatkan solat asar. saya manusia alpa. perlu menjadi lebih baik. seperti permintaan saya kepada Allah setiap kali berdoa selepas solat, 'jadikan aku lebih baik dari semalam'. amin.


sekian. 


kosong. macam saya. kadang-kala.

Tuesday, November 15, 2011

*5-13 November 2011. awesome days!*

oh hai hai hai.
1st of all, sukacita dimaklumkan post ini adalah berkaitan 3 aktiviti yg awesome. awesome bagi aku la, bagi orang lain yg xda kena mengena, maybe xda pape pn. ok fine. wateva. n post ni sangat panjang berjela2. ok fine. 


1. cuti midterm + raya haji yg dibutakan oleh taik mata tahap melampau.


ni haa. kan aku semangat waja sangat nak balik umah sempena menyambut raya. kira terubatlah segala rindu dendam kat mak ayah adik, plus rindu kat cingcing. tapi raya tu, xda pape pn yg best kecuali pengalaman mengoperasikan kilang taik mata secara besar-besaran. sampai umah dari shah alam, dah tengah malam hari jumaat. esoknya tu, penyakit tido x sedar diri melanda, sampai pukul 3.30 petang tau. pagi2 tu sebenarnya bukan x bangun, tapi saja je memalaskan diri, sambung n sambung lagi tido. niat suci murni nak tolong mak masak ketupat pn x kesampaian. yg rajin bangun pukul 3setengah tu pn sebab celik2 mata, mak tengah tengok hindustan. so, aku pn dgn semangatnya join la tengok amir khan berlakon. dah nama pn AMIR kan, semangat la sikit. PANGG!


pastu hari raya, sebijik kuih raya pn x xda. malam raya tu lah jugak merempit dgn mak p pasar malam berdekatan, rembat segala kerepek2 yg ada di pasaran. pagi raya pulak dah la x p sembahyang raya. masalah tersebut adalah disebabkan hujan yg turun secara renyai2 manja ok. bukan sengaja xmau p sembahyang tau. piirah! alasan semata-mata kan. maka aku pn mula la menyebokkan diri menyusun atur segala kerepek yg dibeli ke dalam balang. ada la dalam 6 jenis, kira standard la tu kan. tengah hari pulak, mula melabuhkan tirai mata kat depan tv. mula2 memang la aku tengok tv, tapi selepas 15 minit berlalu, tv pn mula menengok aku kembali. penat la kononnya melayan tetamu di pagi raya. tetamu la sangat, padahal sepupu sepapat je yg bertandang ke umah pagi tu. seyes seronok kan bila sedara mara kumpul ramai2. kecoh 1 umah. 


dan aktiviti waktu petang, melawat umah paksu n mak ndak. saja jalan2 beraya sambil bagi daging lembu korban. mula2 malas nak ikot, sebab mood membuta masih membara. tapi bila memikirkan perut tengah lapar, tambah2 mak pn x masak pape yg special kecuali ketupat plus gulai daging, maka aku terpaksa menggagahkan diri. hah kat sana, makan jangan cita lah. konpem2 makan sampai sendat perut. pastu sampai2 je kat umah, teros terlelap sampai esok pagi. padahal masa sampai umah tu, baru pukul 8 malam kot. padahal lagi, yg semalam tu pn aku dah membuta seharian kan. 


pastu hari raya kedua, still menyebokkan diri mengoperasikan kilang. tapi tido xda la lama sangat, petang tu dah stat packing nak balik shah alam. pulang ke shah alam membawa hati yg terluka disebabkan pakwe xdatang umah beraya. disebabkan alasannya sebab ujan turun x berenti 2 hari berturut2, terpaksa la aku redha. kihkih. sekian, sambung aktiviti awesome seterosnya. 


*oh ya. gambar cingcing je yg sempat disnap sempena raya ari tu. sekian.


cingcing saye dah besar. yeay! dia silau kat flash camera. 
hai. nama saya cingcing. muahh! bagi flying kiss sket.


2. Perhimpunan dan Pentauliahan Kor SISPA Peringkat Kebangsaan Tahun 2011, bertempat di USIM, N9. *super duper awesome.


hah kan bertolak dari penang kul 9 malam, sampai shah alam kul 3 pagi. n yg bestnya, dah la tertinggal jam tangan kat umah, tertinggal pulak lagi kerepek n air oren yg aku bawak dari umah tu kat dalam teksi. memang seronok lah rasanya kan. free2 je sedekah kat mamat teksi india tu. haish. sampai je kat bilik, dah menyebokkan diri iron uniform, kilatkan boot, n pasang segala aksesori kat uniform. pagi2 kul 8 dah stat latihan kawad berjalan lalu. memang seharian lah jugak kawad, sampai sambung lagi latihan lepas abeh majlis penyerahan bendera kontinjen uitm malam tu. fuhh penat tu, memang adat la kan. so, no komen pasal kepenatan yg melanda. 


esoknya, 9hb dah bertolak p usim. n aktiviti yg berlaku kat sana, latihan n teros latihan. budak2 yg masuk pertandingan tu, keep on dengan aktiviti masing2. yg makhluk2 nak tauliah ni, memang x lain x bukan, latihan kawad jelah kejanye. 1st event, bersamaan 10 hb, kawad kawalan kehormatan sempena majlis perasmian. mak oii lama gila tunggu dato vc usim ni muncul utk rasmikan majlis. mentang2 la dia vip kan. jenoh la terpacak cam tugu negara kat tengah2 alam tu. naseb baik la mental kuat kan. yela, tu pn sebab puas mulut dok mengutuk dato vc tu kat dalam baris. harap maaf lah ye dato, sape soh anda datang lewat. haha. 2nd day, 11 hb, teros terosan dgn latihan n raptai untuk majlis penutup n pentauliahan. n malam tu ada dinner. memang makan sampai sengkak perut lah kan. tambah2 ada sate pulak tu. memang melahap sakan. 


mari makan! nyum nyum. budak2 tauliah je dapat meja tau. budak2 lain, suma duduk kat kerusi je. kesian kan? 


last day, 12 hb, memang patotlah aku awardkan tarikh 12 November 2011 tu sebagai 'hari ini dalam sejarah'. 1stly, kawad kawalan kehormatan n berjalan lalu berjalan dgn lancar. Alhamdulillah. x sia2 tadah muka menahan panas terik matahari kat tengah2 pusat sukan usim tu. oh nama pusat sukan tu pavillion tau. 2ndly, sebab ada benda yg x dijangka2 berlaku kan. haish nak cakap cemana pn x tau. tapi, saat mc majlis nak umumkan nama pegawai kadet terbaik untuk uitm tu, jantung ni memang berkencang. seyes! n waktu diumumkan, memang dengan penuh coolnya, teros kaki ni otomatik berkawad laju ke pentas utama, panjat tangga, n munculkan diri kat depan dato seri hishammuddin untuk amek sijil n piala. oh nama penuh beliau ialah Y.B. Dato' Seri Hishammuddin Tun Hussein. *sempat lagi google search nama beliau. kihkih. hah sambung lagi, masa tu flash kamera x yah cita lah kan. memang dah rasa glemer cam justin bieber dah. sempat la jugak beramah mesra dgn dato seri kat depan2 alam tu. tanya asal mana lah apa lah. mati2 ingatkan dia interview utk buat calon menantu. ye dato seri, saya sedia terima dato seri jadi bapak mentua. wahaha! 



ni masa tengah kawad berjalan lalu depan suma tetamu n vip plus dato seri hishammuddin. xtaulah barisan tu sebenarnya lurus ke x. tapi pegawai waran berpuas hati dgn apa yg kitorang buat hari tu. sangat berpuas hati. syabas! 

oh bakal bapak mentua ku! tima kasih tima kasih. wahaha. PANGG!

n lepas abeh upacara penutup, teros gerak untuk majlis pentauliahan. nak ke pentauliahan, kena