Wednesday, March 7, 2012

*makcik penjual pisang goreng vs pakcik jutawan ternama*


1. hanya sebab aku diam, x bermakna aku x tahu apa-apa.
oh please, sila jangan nak tunjuk sangat macam kau sorang yang terer kat dunia ni. sila take note bahawa ada lagi berlori-lori manusia yang lebih tahu dan expert kalau nak compare dengan diri kau. oleh sebab manusia-manusia tersebut merasakan x perlu untuk menonjolkan diri sendiri di hadapan khalayak ramai, maka mereka lebih gemar berdiam diri dan memasang mata untuk melihat. dan salah seorang dari mereka ialah aku. harus diingat, aku tahu kekurangan kau, aku tahu kelebihan aku. 

nasihat aku, it's better to keep yourself shut dan duduk diam-diam kalau kau x tahu. tapi ada kalanya kau harus berlagak tahu apabila perlu.

2. x perlu kau berlagak pandai dalam sesuatu perkara kalau kau memang x pandai.
kalau kau x reti nak buat sesuatu benda dengan baik, better kalau kau x payah buat benda tu langsung. sebab apabila kau buat, dan perkara tu x menjadi, seriously akan menampakkan kau seorang yang bodoh di hadapan orang lain yang sepatutnya menghormati dan mengagumi kau. 

nasihat aku, jangan menampakkan diri kita bodoh di hadapan khalayak ramai. namun ada kalanya x salah kalau kita mencuba. tapi, ikut keadaan lah derr. 

3.  x perlu kau nak hebohkan sangat perkara-perkara macam something new bagi kau, tapi sebenarnya dah lapuk dan basi bagi orang lain.
aku dah lama tahu pasal benda yang kau baru tahu itu ok. tapi x perlu bagi aku menghebohkan benda tersebut dengan andaian orang lain dah lama tahu dan mungkin hanya aku yang baru tahu. maka apabila kau dengan penuh perasaan menghebohkan benda tersebut kepada semua orang termasuk aku, aku hanya mampu tersenyum kecil di mulut namun aku tersenyum sinis di dalam hati. dosakah aku?  

nasihat aku, x payah nak heboh secara bombastic sangat. cukup sekadar secara kecil-kecilan. 

*notakaki 
jangan disangka makcik yang menjual pisang goreng di tepi jalan itu tidak fasih berbahasa inggeris hanya disebabkan beliau menggunakan loghat bahasa kelantan ketika menjual pisang gorengnya. 
jangan disangka pakcik yang digelar jutawan ternama itu fasih berbahasa inggeris hanya disebabkan beliau menggunakan beberapa perkataan inggeris untuk diselang-selikan dalam pertuturan bahasa ibundanya.  

 pisang goreng n kopi di waktu petang. nyum! 

Tuesday, March 6, 2012

*semester break 1 - latihan luar Kor SISPA*

hari ni 1st day untuk semester 6. tak ada story best pun. hanya sekadar story ponteng kelas. x best kan.
oleh itu moh le kita flashback story-story yang agak mengujakan sepanjang cuti semester yang lalu.

aktiviti cuti semester bermula dengan program latihan luar di Pulau Pangkor. seronok! sebab kali ni join bukan atas tiket peserta, tapi tiket urusetia. boleh bangun lambat plus boleh santai-santai plus boleh rilek-rilek. kalau jadik peserta macam dulu, memang kurang seronok walaupun sebenarnya seronok. dah la malam-malam tido lambat, esok pagi kena bangun awal pulak. aktivity agak padat. dah tu, kena tunggu turn nak masuk shower. haish. memang kurang seronok.

aktiviti memasak memang wajib. berbekalkan segala bahan-bahan yang dibawak dari shah alam, boleh jugak mengalas perut sampai 4 hari kat sana. erk bukan setakat mengalas perut, siap boleh menggalas perut. memang konyag pun. kari ayam, kari daging, sardin, megi, nasik goreng, ikan kering, keropok, sayur, macam-macam ada. x sia-sia aku dan cik mira penat-penat tolak troli bershoping sakan kat giant. berbaloi-baloi!

aktiviti lain, main game, a&d, berkayak, main kat pantai, war game, cuci-cuci mata, dan x lupa aktiviti posing-posing manja. eh tapi, serius ada benda yang super duper awesome. nyaris pulak terlupa. ohho!

yang super duper osem sangat tu sebab dapat jumpak encik ame yang gemok. wah suke suke suke! maaf, tergedik tiba-tiba. aish sempat lagi dating sebelum gerak masuk feri kat lumut tu. siap aku heret si zahid lagi untuk cover line. tapi jumpa 10 minit camtu jelah. konon terubat la rasa rindu di hati. alolo. dan nasib baik x kantoi. ahaha.

oh untuk memendekkan cerita, ni lah gambar-gambar yang agak osem sepanjang program berikut. tatituuu.


mat-mat bangla diimport khas untuk jadi technician

ni la kambing yang berusaha sedaya-upaya nak join kami beraktiviti.
pastu tetiba beliau lari menghilangkan diri pulak. sedih la tu beliau x diterima.

ascending & descending

erk. no comment.

matpit yang x berjaya sampai di atas disebabkan kaki beliau
mengalami kesakitan yang x berapa dasyat.

kamilah dewa n dewi pulau!

ikan bulu ayam. nyum! kat penang x penah jumpa pn. musykil.

jemput makan beramai-ramai.

pakcik rambut putih. memang syok beliau tido.

game kena tutup mata. berbelit-belit tali tu. hambik korang! 

pakcik tetiba boleh jatuh moto pulak.
serius nak terburai perut time ni menggelakkan beliau. 

checkpoint mintak nombor ekor. kihkih.

sesi pengumpulan dan pengagihan semula makanan. 

proses membuat peluru war game. 

kemas-kemas untuk pulang.

this is SISPA. :)