Friday, April 13, 2012

*pusing-pusing si ladybird*

hai. selamat hari jumaat. oish. sungguh berkurun lamanya sunyi sepi. malas, sangat menjadi sebab utama. sebab kedua, sibuk menguruskan hal ehwal suami dan anak-anak. bakal isteri mithali la katakan. amin. 

hidup tak kosong. tapi sengaja mengosongkan diri. eh kosong la sangat. over je lebih sebenarnya. O.o
kosongkan diri dengan hanya melihat perkembangan diri dan hidup orang lain disebabkan diri sendiri tak ada perkembangan. tipu! ada perkembangan sebenarnya. tapi hanya sedikit.

1. hari ni bermula musim bunga-bunga test. bukan bunga-bunga cinta, walaupun ada segelintir mereka-mereka itu asyik dilamun cinta. cinta yang entah ke mana hala tujunya. eh tak baik cakap macam tu. ok aku doakan mereka semoga memang betul-betul bercinta dan berjodoh. benda sebijik sama macam aku harapkan untuk diri sendiri. 

2.  fasa mencari lokasi yang sesuai untuk praktikal. bermula dari minggu lepas, dah kuatkan azam untuk habiskan masa 6 bulan di rumah tercinta. walaupun seminggu dua sebelum tu tak pasti semangat apa yang merasuk diri membuatkan semangat nak berpraktikal di shah alam membuak-buak. akhirnya semangat yang tak pasti apa motifnya itu berjaya jugak aku bunuh ketat-ketat. dan bila pikir dalam-dalam, rupanya motif untuk bertenggek di shah alam tak sedalam motif untuk bermastautin di rumah sendiri. ayat lecturer far yang comel lagi penuh keibuan, 'HOME IS WHERE YOU ARE LOVED THE MOST' begitu menusuk jantung dan tulang-temulang. tambah-tambah pulak rumah calon bakal mak mentua pun kat sana kan, lagi lah membuatkan diri rasa disayangi. ok ayat ni tak ada kena mengena. sila abaikan. 

3. merujuk kepada ayat di atas: long-term planning. tak long-term sangat pun sebenarnya. harus diketahui umum bahawa planning untuk 3 tahun akan datang ialah membina kerjaya tetap di kawasan berdekatan rumah sendiri, di mana rumah yang dimaksudkan ada puan emak dan encik ayah yang dikasihi lagi disanjungi. motif utama: 

  • untuk mengelakkan pembaziran duit tahap maksima disebabkan perlu membayar duit sewa rumah. duduk rumah sendiri kan free of charge. kau tak nak?
  • untuk mengelakkan pembaziran duit tahap maksima jugak disebabkan perlu membayar bil letrik, bil air, dan yang sewaktu dengannya. duduk rumah sendiri kan ada encik ayah untuk bayarkan segala bil-bil berkenaan. nanti boleh la selang-seli dengan encik ayah nak bayar bil tiap-tiap bulan kan. kononnya begitulah.
  • supaya boleh mencilok kereta kancil yang tersergam indah di rumah untuk digunakan ketika pergi bekerja. eh tak kan nak naik sang ego merempit sampai tempat kerja pulak kan. panas ok! bajet puteri lilin pulak. puihh. paling tak pun, naik lah sang kancil yang sememangnya mudah lagi menjimatkan. senang nak parking, jimat duit minyak. berbaloi-baloi. sebenarnya memang nak beli kereta sendiri, tapi nak simpan kat rumah diam-diam. boleh digunakan untuk pergi bersiar-bersiar atau membawa puan emak membeli ikan di market atau sewaktu dengannya. 
  • untuk meluangkan lebih banyak masa bersama mak dan ayah. haa macam anak mithali dah bunyik nih. tapi betol la kan. dari form 1 dulu sampai sekarang asyik dok bertenggek kat hostel, kau tak rasa ke kau dah macam anak di perantauan sangat. lepas ni nak kawen pulak, dah tu bila masanya lagi kau nak berkepit bawah ketiak mak. macam tak sopan pulak bahasa yang digunakan, tukar kepada bawah 'lengan' mak ok. ouh bila sebut pasal kawen, dan-dan nak sengih lebaq-lebaq. heee.

4. perkembangan lain, mood sekarang bergantung kepada persekitaran. bila kau happening, maka aku pun happening. tapi andai kata happening kau tak sama macam happening aku, maka jawabnya tak jadi jugak happening aku. makin pening ada lah. eh tiba-tiba pulak nak bersamarinda di hari jumaat. apakah?! aish.


* notalutut,
1. awak, walaupun awak tu bergelar full-time student, tak bermakna hari-hari awak harus dipenuhi dengan buku, assignment, dan nota-nota akademik tau. kemon lah, paint your life with all the colours. hidup haruslah enjoy, tapi perlu ada batas jugak sebenarnya. bak kata orang, rilek-rilek sudah.
awak, tak gitu??

2. awak, penah dengar tak benda ni? 'don't waste you life trying to impress other people. do what you love, love what you do'. saya mahu ke arah itu sekarang. i'll do what i love to do. tapi kadang-kadang macam ada something yang menjadi penghalang kan. sobs.



hidup ibarat roda. pusing-pusing macam ladybird main pusing-pusing 360 darjah. ahha.