Sunday, June 24, 2012

*cedok-mencedok amalan mulia*

selamat malam warga planet. sungguh banyak habuk di sini. sibuk jaga anak-anak la katakan. eh. malam ni tak indah sangat. (1) sebab dah 2 hari ldia tak contact. 2 hari pun aku sensetip tau tak. so merajuk habis-habisan sudah pun diisytiharkan. takmau cakap sampai 2 bulan. huh macam la aku mampu. (2) sebab dah nak dekat dengan final. oh no! tapi walau bagaimanapun, tadi siang dah berjaya tidur dengan dasyatnya. lepas solat subuh, online untuk seketika dan membuta sampai petang. dasyat kan.

perkembangan diri sendiri :

badan tak berapa nak kembang.
still maintain walaupun tiap-tiap hari melantak ayam goreng. sungguh nafsu makan tak terbuka ke arah haiwan-haiwan lain selain dari ayam. lagipun harga nasik plus ayam tu dah kira cukup berbaloi-baloi bagi aku yang sudah mula ketandusan wang ni. maklum la kan, hujung-hujung sem memang begitu. sebaik nanti cuti sem ada peluang nak mintak sedekah kat puan emak dan encik ayah. kalau tak, memang jadilah aku si pemintak sedekah berkaliber di depan bangunan Jakel nun. ohhoi! oh balik rumah cuti lepas, puan emak bagi satu botol spirulina. kata puan emak, 'makan la benda ni tiap-tiap hari. nanti kita akan rasa kenyang sepanjang hari, boleh jimat duit beli nasik'. oh ohsem. tapi nak makan bijik-bijik tersebut tidaklah ohsem mana. sebab bijik-bijik tu tak sesedap bijik-bijik vitamin C. bagi menjaga hati dan perasaan puan emak, aku telah berjaya menelan 2 bijik spirulina tersebut dalam masa 2 minggu. dah kira hebat dah la tu. dalam 1 botol tu ada 1200 bijik tau. makan 7 keturunan pun belum tentu dapat habis rasanya.

otak tak dapat dikenal pasti berkembang ke tak.
makin kecut kot. adeh. minggu last di kelas sebelum start final, sangat haru biru dan memenatkan. esainmen pun beratur tunggu turn cantekk punya untuk disubmit. sebaik la test takda yang dok tunggu turn, kalau tak memang sah-sah aku dah terjun bangunan tingkat 2. sebelum start final, otak perlu direhat dengan kadar yang mencukupi. antara cara yang dapat dikenalpasti, tidur dalam waktu yang melampau dan online, juga dalam masa yang melampau. dalam bahasa mudahnya, jangan sentuh buku langsung dalam masa 2 hari ni. ok deal. siang tadi aku dah mula praktis. memang ohsem.

hati. kembang kuncup macam biasa.
kalau kembang, kembang sangat-sangat. kalau kuncup, pun kuncup sangat-sangat. yang aku pasti, hati aku takda effect pun kalau setakat kena gores dengan individu-individu yang takda kepentingan dalam hidup. kalau ada effect pun, effect yang ciput-ciput mengalahkan siput. tapi kalau melibatkan VVIP dalam hidup, kau jangan memain. hati aku cukup sensetip. 2 hari tak contact pun aku sensetip. kau ada?? perlu ditegaskan, hati aku bukan hati kau. hati aku tak macam hati kau. hati aku, hanya aku yang tau. eh lupa, Allah jugak tau. :) 

oh berikut merupakan fenomena-fenomena yang agak ohsem dalam masa yang terdekat. tak dekat sangat lah kan. tapi masih segar la dalam otak yang tengah tunggu masa nak jadi tongkang pecah dengan ketibaan final ni.

1. surprise birthday celebration - geng Kome with love
patut la beriya sungguh si Mimi ajak aku join malam tersebut. dalam hati aku, yela nak celebrate birthday Fara kan, patut la pun nak semua orang datang. jadi aku tanpa rasa syak dan curiga terus la menghadirkan diri pada malam yang hening itu. pastu tetiba pulak dengar diorang nak buat surprise and celebrate birthday Dayah sekali, lagi beberapa hari jer kan birthday beliau. so, ok jelah. terima dengan hati yang terbuka lagi hati yang comel. dan bila time lagu birthday dinyanyikan dengan suara yang sumbang oleh mereka-mereka tersebut, eh nama aku pun terkeluar sekali. otomatik lagu birthday tu daripada kedengaran sumbang, terus transform jadi lagu birthday yang paling sedap didengar sepanjang hidup aku. wuha menipu!

oish, patut la tadi Yaya ni macam ada berselindung di sebalik tirai sikit time aku tanya pasal kek. rupanya ada kek untuk aku sekali. kekeke. sungguh comel kek muffin yang diimport khas dari Sungai Petani nun. gila jauh nak order kek pun. haha. pastu ada pulak birthday card yang kreatif sebab dilekat-lekat dengan lidi-lidi yang colourful. oh ohsem la uolls ni. walaupun celebrate awal dalam seminggu camtu, tapi terharu jugak tau. sobs. akhir kata, terima lah kasih yang tulus lagi suci murni dari aku ~ farah, mimi, fit, yaya, dayah, ezwan, zul fikri. tak lupa kepada tetamu lain : am, haf si pakwe dayah, dan che'a. tenkiu uolls!  :)

gambar kat PD taun lepas. gambar ni jela pun yang nampak muka semua orang. wuha! 


2. dinner Kor SISPA - SISPA's Glorious Evolution Night
sungguh melaram rakyat-rakyat jelata pada malam tersebut. aku je yang tak. woha! tipu ni. aku melaram sikit-sikit jela pun. baju dan skirt dan belt dan tudung - borong dari uptown Bandar Perda yang berdekatan dengan rumah. kasut memang sah-sah aku tibai yang tahun lepas punya dinner. plus handbag Bonia kepunyaan puan emak yang disedekahkan untuk anak perempuan beliau yang cantik manis semata-mata. kiranya kos perbelanjaan untuk nak jugak melaram malam tu tak sampai seratus hinggit pun. agak berbaloi-baloi la kan sebab semua yang dibeli boleh dipakai dan dikitar semula. kiranya takda la aku beli benda yang boleh dipakai semata-mata untuk dinner malam tu. ohhoi! eh esoknya aku ada test. rasanya alasan tak boleh join dinner semata-mata sebab esok ada test tak perlu wujud. masa ni lah lah kita nak tengok time management kita bagus ke tak. cewah. tapi apa-apa pun, lain orang lain cara kan. peace yo! 



akak-akak dan abang-abang seniors. aku adik :)


1 batch 1 love. eh. 

cik zeti. eh silap, cik jeti. j for jie. eh lagi. 


3. surprise birthday celebration - geng SISPA pulak
saja nak buat pengumuman, 14hb Jun pada setiap tahun ialah tarikh birthday aku yek. sila set kat reminder henfon memasing bagi mengelakkan lupa. wiha! so pada petang 13hb yang hening melambai-lambai itu, aku dan warga batch mengadakan satu pertemuan di pejabat bagi membincangkan masalah dunia yang semakin lama semakin complicated. bajet perdana menteri pulak kan. ceh. setelah selesai aktiviti perbincangan, kami disajikan dengan sebijik kek bagi meraikan pertemuan akhir kami pada semester ini, di samping untuk celebrate birthday aku dan Ana yang secara kebetulan pada bulan Jun. cis nyebok je si Ana ni. nak jugak besday sama bulan dengan aku kan. wahaha. pasal kek memang takda surprise. tapi yang surprise di sini ialah acara selepas makan kek. dimulakan dengan Wa'an yang menempek muka aku dengan kek, pastu difollow oleh pakcik yang dengan gumbiranya pecahkan telur kat atas kepala aku sambil dicampur dengan cendol dan kicap yang ntah taun bila punya kicap, pastu pulak dispray dengan ubat nyamuk, sungguh aku tak pasti macam mana rupanya bau aku waktu tu. tapi semua orang pakat cakap aku wangiiiii. so kesimpulannya, aku wangi! apa-apapun, tenkiu anda-anda untuk kek yang sangat sedap tersebut. 

baju kurung plus tudung dah disaluti perfume. terpaksa bedal pakai baju yang  ada kat dalam stor.
tshirt saiz L, seluar saiz XL, dan tudung ala-ala alas meja bak kata amir anwarie. dush!

ok sudah habis aktiviti bergelak ketawa. now tunggu masa untyk proceed dengan aktiviti berduka lara. berduka lara mengharungi final exam. osh tak suke tak suke. tak suke! :(

nasib baik lepas final ni, boleh duduk kat rumah 6 bulan. yes, suke suke suke! diharapkan proses praktikal berjalan lancar dan aku have fun. mintak-mintak jugak tak bosan mengadap account statement dan benda-benda lain yang sewaktu dengannya. kalau bosan jugak, moh kawen jelah jawabnya kan. ngadap muka laki tiap-tiap hari takda la bosan kot walaupun laki aku tak sehensem robert pattinson. eh 'laki aku'?? berangan la kau nak kawin awal. ayat puan emak kalau aku sebut je pasal kawen ni, 'nak kawin esok ke? dah kerja ke?'. oh down sungguh rasanya. sobs.

nak kawin dengan rober pattinson bulih?? nak jugak merasa jadi vampire. 


notakaki:
~ hari tu kan father's day. send message kat ayah, ' selamat hari ayah. sayang ayah.' pastu kan, ayah tak reply. terharu la tu. wuwuwu.




~ bengang tak kalau kita kena marah disebabkan benda-benda yang supposely bukan salah kita? ya, aku bengang. diulang, aku bengang. dengan tak tahu pokok pangkal kepala ekor kita kena buat something, dan dengan tiba-tiba ribut takda taufan pun takda, kita jugak yang kena. what da h*** kan?! sebaik sekarang dah tak bengang dah. sekarang kite dah ok la :)

hah kan aku dah google. kan dah terkeluar gambar ni. 

~ unuk menenangkan hati dan perasaan sebelum final, aku nak bagi peringatan ikhlas untuk diri sendiri. 'Ilmu bukan pada pointer'. so, tak payah nak frust menonggek sangat lah kan kalau tak dapat dekan apatah lagi 4 flat. yang penting kita dah usaha untuk dapat yang terbaik. dan lagi, time nak study pun tak perlu lah nak over sangat. ngadap buku sampai taknak makan, taknak tidur golek-golek atas katil, taknak have fun. pastu dok buat stress serabut palotak plus dok mengeluh tak habis-habis. hoi! dok buat over sangat pun, macam lah pointer kau nanti 4 flat kan. studi smart sudah, tak payah la nak studi hard sangat. kalau studi hard takda masalah sebenarnya. ni dok buat studi too hard, pastu nanti result tiba-tiba pulak tak setimpal dengan usaha. kan kau jugak yang frust menonggek lagi. dah usaha mengikut kemampuan, serahkan je semuanya pada Allah. kalau ada rezeki, Alhamdulillah. kalau tak ada rezeki, redha.

nak diingatkan jugak, pointer bukan segalanya. carik la skill-skill lain yang akan menjana masa depan kita. tak best pun kalau kau pandai dalam akademik semata-mata. tapi bila suruh kau buat benda lain, fail menjunam. oh tidak! bagi aku, lebih baik kalau kita cedok ilmu ni dalam banyak-banyak benda. tak kisah la dapat cedok sikit ke banyak, janji kita cedok. yang paling penting, aku nak cedok ilmu rumah tangga dan ilmu suami isteri banyak-banyak. nak jadi isteri mithali la katakan. hoi, bila lah nak kawin ni. tak sabar rasanya nak tunjuk skill. woha! eh jap. harus dihighlightkan, ni bukan masalah gatai nak kawen ok. ni masalah takutnya terjadi benda-benda lain yang tak elok. setan kan bersepah-sepah sekeliling kita. tambah-tambah pulak iman pun tak setinggi mana. so baik kita mengelak daripada terkena dan menyesal di kemudian hari. akhir kata, cedok-mencedok amalan mulia.


pointer. pointer. pointer. berasap otak den dongar.

sekian. semoga berbahagia warga planet. :)